Kongemøte med feil flagg

I 1935 besøkte kong Haakon Arendal i anledning av Sørlandsbanens åpning. I likhet med andre kongetro og lojale borgere ville også Arendals Sjømandsforening vise Kongen sin honnør ved å møte frem under sin fane ved kongetogets ankomst. Kristen Taraldsen forteller om forviklingene som oppstod.  

I god tid på forhånd møttes medlemmene i foreningens lokaler i nystrøkne sjaketter for å gå i samlet prosesjon til jernbanestasjonen.  

I anledning av den store dagen ble det servert forfriskninger.  Midt under festlighetene oppdaget formannen til sin store forskrekkelse at man holdt på å komme for sent til kongehøytideligheten.  Foreningens materialforvalter styrtet opp på loftet for å finne det store silkeflagget.  

Så bar det i ilmarsj til jernbanestasjonen mens regnet ubønnhørlig trommet på de velbørstede flosshattene.  Men heldigvis for sjømannsforeningen var kongetoget blitt forsinket på grunn av ovasjonen på stasjonene underveis.  Medlemmene nådde frem i god tid, og som det seg hør og bør ble de anvist en av de mest fornemme plassene på perrongen.

Så kom endelig meldingen om at kongetoget nærmet seg.  Formannen ga ordre om at silkeflagget skulle foldes ut.  Dette ble gjort med all den høytid og respekt som sjøfolk alltid har vist for sitt flagg.  

 

Bilde av unionsflagget - Klikk for stort bildeUnionsflagget

 Denne handlingen vakte imidlertid stor og alminnelig forskrekkelse blant de fremmøtte.  Det var nemlig unionsflagget som foldet seg ut på stangen! Materialforvalteren hadde nemlig i farten tatt feil flagg.  

En skandale syntes uunngåelig, idet kongetoget ubønnhørlig nærmet seg for hvert sekund.  

Sjøfolk er som kjent vant til å handle raskt.  Det ble straks skaffet en bil.  I vill fart reiste materialforvalteren tilbake til foreningslokalene på Tyholmen for å bytte flagg.  

Situasjonen ble da også virkelig reddet. I samme øyeblikk som det blomstersmykkede kongetoget gled inn på perrongen, kom materialforvalteren tilbake.  

Da Kongen smilende steg ut av toget, vaiet Arendals Sjømandsforenings rene silkeflagg i vinden foran ham.

Kilde:

Kristen Taraldsen: Arendals Sjømandsforening 1849-1999, s 95